18. рођендан Спортског савеза Општине Житиште, 3. март 2015. године

Штампа

3. марта 2015. године Спортски савез Општине Житиште  прославио је свој 18. рођендан, 18 година успешног и квалитетног рада и постојања. Тим поводом у сали ОШ „Алекса Шантић“ у Равном Тополовцу, традиционално, прилика да се најуспешнијима доделе заслужена признања.

Као по обичају, на нашим рођенданима, увек треба карта више. Наши пријатељи, спортисти, спортски радници, грађани Општине Житиште, АП Војводине, Републике Србије сваке године увеличавају наше славље, а ове поготово.

 

                У препуној фискултрној сали свечаност је отпочела тачно у 18 часова. Оптерећени чињеницом да је овај дан посебан, а имали смо хиљаду и једну идеју али и подршку Основних школа „Алекса Шантић“, „Свети Сава“, Предшколске установе „Десанка Максимовић“, Културно просветне заједнице и Туристичке организације Општине Житиште и наших пријатеља из ОК „Херцеговина“ из Равног Тополовца све је било спремно на време.

Манифестација је отпочела химном Републике Србије у извођењу Тибора Хевешиа, дипломираног уметника, соло певача из Новог Итебеја.

                У првом делу спортске манифестације домаћин је био Марко Нинковић, професор физичког васпитања, стално запослен у Спортском савезу. Како је у Равном Тополовцу одбојка спорт број један, прво су се представиле одбојкашице и одбојкаши ОК „Херцеговина“ предвођени тренером Миодрагом Буквићем. Професор Душан Кијац је деценијама радио на популаризацији одбојке и заиста, успео је у томе. ОК „Херцеговина“ је изнедрила многе одбојкашице и одбојкаше који су играли и који данас играју у Савезном рангу и са великим успехом представљају своје место и целу Општину Житиште.

                Након одбојке, присутни у сали имали си прилику да виде и одличну игру кадета КК „Свети Ђорђе“ из Житишта предвођених тренером Дарком Јосићем. КК „Свети Ђорђе“ је клуб за респект, добри и талентовани кошаркаши, страучан тренерски кадар а пре свега велика пожртвованост челника клуба и резултат, такмичење у Првој Срспкој лиги. Оно што је свакако за похвалу је и рад са млађим категотијама...

                Част да се представе пред спортском легендом Момчилом Вукотићем имали су и млади фуддбалери ФК „Бегеј“ из Житишта са којима ради Никола Марков. Аплаузи публике показали су да је фудбал најважнија споредна ствар на свету. Фудбалски центар дуго година био  је у Житишту. Увек се играо добар фудбал, Општина Житиште дала је велики број фудбалера који су играли у Савезном рангу, а сигурни смо да и међу овим младим фудбалерима имамо будуће играче о којима ће се причати.

                Центар кошаркашког спорта, без дилеме Банатско Карађорђево. То су потврдиле и кошаркашице јединог женског кошаркашког клуба на територији Општине Житиште. Милан Миле Плећаш се готово две деценије бори да у заиста тешким условим без спортске сале одржи и мушки и женски клуб који се током године такмичи са осам селекција у званичним такмичењима.  Неуништиви спортски дух и традиција.

                Наша Општина се поноси резултатима наших спортиста и спортисткиња када је у питању борилачки спорт. џудо, карате, самбо, савате и од пре неколико година кик бокс. Своје умеће приказали су и јуниори  клуба борилачких спортова „Спартанац“ из Житишта. Уз изврсне тренере Душана Зечевића и Зорана Протића млади спартанци постижу репрезентативне резултате. Све похвале за спортисте, тренере и управу. Пред њима је блистава будућност.

                Они заиста имају врхунске спортске резултате. А колико су талентовани потврђује троструки првак државе, житиштанка Маја Миљевић. Скромно признање уручила јој је генерална секретарка Спортског савеза Смиљка Јакшић.

                У наставку, присутне кроз програм водила је магистар Светлана Маја Бабић, начелница за друштвене делатности Општине Житиште и потпредседница Управног одбора Спортског савеза

                По правилу представљени су радници Савеза, стално запослени и волонтери. Смиљка Јакшић генерална секретарка и стручни сарадници Данко Милинковић и Марко Нинковић и волонтери Миленко Милаковић и Никола Мартиновић....

                Фото апарати, камере, професионалност Лазара Миљевића су уз Савез пуних 18 година. И не само то, подршку и сарадњу пружила је цела његова породица. Заслужено признање на самом почетку уручено је фото студију „Фотон“ Лазару и породици Миљевић. Признање па на посао...

                Подршку Спортском савезу и прослави пунолетствапружили су генерални секретар Спортског савеза Србије Владимир Батез, председник Савеза за школски спорт Републике Србије Жељко Танасковић,председник Спортског савеза града Зрењанинаи наш Симо Салапура генерални секретар Спортског савеза града Зрењанина. Манифестацији је присуствовао Митар Вучуревић председникОпштинеЖитиште са својим сарадницима, народни посланици, одборници СО Житиште, чланови Локалног већа, директори Основних школа и јавних предузећа   а посебну част својим присуством нам је указао фудбалска легенда Момчило Вукотић.Скромно признање, у знак захвалности господину Вукотићууручио је Душан Милићев председник Фудбалског савеза Општине Житиште Нова Црња.

                У наставку програма приказан је  и филм „Житиште – спортски град“ из 2003. године, а предивна песма Френка Синатре у извођењу Хевеши Тибора била је увод у доделу признања Спортског савеза Општине Житиште поводом 18 година од оснивања.

                Ове године Управни одбор донео је Одлуку да се признања доделе појединцима и спортским организацијама, али за дугогодишњи успешан рад у спорту, који су обележили протеклих 18 година Спортског савеза Општине Житиште...

Да кренемо редом.  Од самог оснивања, тачније од 3. марта 1997. године  много тога се мењало у спорту, али финансирање није. Покровитељ свих спортских активности Спортског савеза, била је и остала наша општина, Општина Житиште. Увек уз своје спортисте, своје клубове, зато смо са најискренијом захвалносшћу признање доделили Општине Житиште. Хвала им у име свих спортсита и спортских организација. Признање председнику општине Митру Вучуревићу, у име свих спортиста, уручила је генерална секретарка савеза Смиљка Јакшић.

                Неизбрисив траг у развоју школског спорта оставио је спортски радник Драган Ћорић, спортски стручњак за школски спорт, низ златних, сребрених и бронзаних медаља на државном новоу.

                Највише успеха у женској и мушкој конкуренцији за протеклих 18 година имале су ОШ „Свети Сава“ из Житишта и „Алекса Шантић“ из Равног Тополовца. Признања за своје школе примиле су директорице Снежана Мајкић и Тања Ђукић. А признања за развој школског спорта уручио је председник Савеза за школски спорт Републике Србије Жељко Танасковић.

                Ове године награђене су две спортске организације. Први,КК „Свети Ђорђе“ који је успешно обележио протеклих  18 година рада Савеза, а други клуб, што због својих резултата, што због извесне блиставе будућности КБС „Спартанац“.

Осамнаестогодишњи радни стаж тренера има Марко Гутеша.Тренер који воли изазове и немогуће мисије, тренер који је обележио протекле године . Признања Николи Пешуту, Гутеша Марку и Милану Зорићу уручио је генерални секретар Спортског савеза Србије Владимир Батез. Честитамо им и хвала им.

                Пре доделе признања најбољим спортистима, свим присутним обратио се председник Општине Житиште Митар Вучуревић, похваливши  озбиљан и квалитетан рад Савеза који је за локалну самоуправу једна од најсветлијих тачака. Председник Вучуревић је истакао да локална самоуправа максимално подржава спорт и да је свесна колико је спорт битан сегмент једне Општине, колико би значила једна спортска хала, колико значи добар стручни кадар и рад са младима, рад на развоју школског спорта и колико смо поносни на успехе наших спортиста.

                Задовољство што присуствује оваквој предивној манифестацију у овако малој средини није крио ни председника Савеза за школски спорт Републике Србије Жељко Танасковић, честитајући пунолетство Савезу, пожелевши успеха свим спортистима, спортским радницима, спортским организацијама, а највише нашим Основицима, јер база сваког спорта, сваког клуба је школски спорт.

Пристне је поздравио и председник Спортког савеза града Зрењанина Рајко Петровић , а дрес са бројем 18 и поруком Корачај смело уручио је генералној секретарки Савеза, пожелевши још много успеха и смелих корака.

                Дарко Каран, председник Кошаркашког савеза Војводине поздравио је присутне, честитао награђенима , а посебно признање уручио је КК „Свети Ђорђе“ из Житишта

                Посебан поклон, Дарко Каран уручио је председнику Спортског савеза Општине Житиште Миленку Мартиновићу.

                Поносни смо на Александру Цветићанин и Милорада Мићу Капура. Спортисти који су на прави начинпредстављали своје клубове, своја места, Општину.Мајстори одбојке, професионални одбојкаши, репрезентативци.Хвала им што су обележили 18 година нашег рада и постојања. Признања Милораду Капуру и Еленори Цветићанин, која је због оправдане спречености своје сестре Александре, примила признање уручио је председник Општине Житиште Митар Вучуревић.

                У име награђених захвалио се одбојкаш Милорад Капур, истичући да су добијена признања подстрек за остваривање још бољих резултата...

                Дружење се наставило уз скроман коктел и послужење за које су се потрудиле чланице удружења жена „Видовдан“ из Банатског Карађорева и наше  музичке таленте, учеснике „Звезда гранда“ и „Пинкове звезде“ Милану Стеванов из Српског Итебеја, Кристину Величански из Торде и Бориса Петровића из Житишта...

МИ КОРАЧАМО СМЕЛО!

Saturday the 25th. Спортски савез Општине Житиште